top of page

ukázky pololetních prací 2015

Tonda

Ema

Johana

Anežka

Hororové plakáty

„MATURITA“ „PŘIJÍMAČKY“ „POLOLETNÍ PRÁCE“

 

 

Můj okruh pro výběr pololetní práce byl jasně omezený mým zájmem o grafický design.

Grafický design je způsob vizuální komunikace, spadajícího pod užitá umění. Využívá své prostředky ke sdělení zprávy esteticky zajímavým způsobem. Jeho nejzazší historie sahá v jistém slova smyslu až do jekyně Lascaux. Jeho rozšiřování bylo zásadně ovlivněno Gutenbergovým vynále- zem knihtisku. Důležitosti nabyl ve 20. století, kdy se projevila nutnost vizuální komunikace. Typickým příkladem této doby je design značení Londýnského metra od Edwarda Johnstona.

Mimo jiné z tohoto století pochází i filmové hororové plakáty, jimiž jsem se inspirovala. Při jejich výběru pro mne bylo důležité, aby propagovaly kvalitní film a zachycovaly děsivou atmosféru. Protože to je přesně to, co ve mně probouzí vize maturitní zkoušky, přijímacího řízení a nakonec i pololetní práce jako takové. Vznikly tak tři plakáty.

Všechny tři jsem „malovala“, vytvářela a skládala v počítačových grafick- ých programech.

Na první „MATURITNÍ“ plakát jsem použila pana profesora Brejchu, kterého budu mít ve své maturitní komisi. V pozadí jsou napsány ma- turitní otázky ze Základů společenských věd. K textu snad není nutno cokoliv dodávat, mluví za vše.

Na druhém „PŘIJÍMAČKY“ plakátu je zobrazena přijímací komise. Ta se na výtvarných školách (kam se hlásím) skládá zásadně z hipsterů. U těch neplatí heslo, že „nekoušou“, naopak svou nelibost s vašimi prácemi dají najevo.

Vtip je ve třetím plakátu „POLOLETNÍ PRÁCE“ - Vytvořila jsem plakát (v rámci své pololetní práce) pojmenovaný „POLOLETNÍ PRÁCE“, kde shrnuji strach ze své pololetní práci.

Dita

bottom of page